Украйна е разочарована, че няма да получи приходи от замразените активи

...
Украйна е разочарована, че няма да получи приходи от замразените активи
Коментари Харесай

ЕС реши да удържи 5 милиарда евро приходи от руски активи: Украйна не е съгласна

Украйна е разочарована, че няма да получи доходи от замразените активи на Руската федерация за 2022-2023 година Европейският съюз реши да " удържи " 5 милиарда евро от тези доходи. 

В материала се споделя, че Украйна " обезверено " се нуждае от пари за муниции. Европейската комисия предложи 90% от приходите, получени от замразените в Европа съветски активи, да бъдат употребявани за закупуване на оръжия.

" Но блокът се лимитира до доходи, насъбрани след 15 февруари 2024 година, датата, на която първата част от законодателството беше утвърдена от столиците на Европейски Съюз. Печалбите, извоювани преди този миг, ще останат в Euroclear, брюкселският депозитар за скъпи бумаги ", изяснява обява в Politico.

Печалбите от противников активи за 2022-2023 година би трябвало да се отделят и съхраняват „ до второ разпореждане “. Европейски Съюз предлага тези пари да бъдат предопределени за " разноски, опасности и загуби, понесени от централните депозитари на скъпи бумаги (...) заради войната в Украйна ".

В същото време неназован белгийски чиновник сподели, че към февруари съветски организации са завели 94 каузи. Те упорстват за възобновяване на сумите, откакто техните вложения и приходи бяха замразени.

Съобщава се, че Украйна не е съгласна с решението на Европейския съюз и го счита за неправилно.

" Никога не съм чувал, че 5 милиарда евро са буфер за Euroclear. Това е прекалено много (сума - ред.) пари, с цел да бъде буфер за възможен иск ", изясни министърът на правораздаването Денис Малюска.

Украински чиновници означават, че сумата не е в сходство със загубите на Euroclear. Заради директните последствия от войната депозитарят загуби единствено 34 милиона евро доходи.

В същото време адвокати обясниха, че запорът на приходите „ със задна дата ” може да се окаже проблем. Експертите го нарекоха легално минно поле.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР